תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

מהו מכפיל רווח ואיך משתמשים בו לבחירת מניות?

מכפיל הרווח הוא כלי מרכזי לקבלת אינדיקציה על המניה והחברה שמאחוריה. כך תשתמשו בו נכון ותקבלו החלטות השקעה מושכלות

מה מבדיל משקיעים שמצליחים להרוויח ממסחר במניות ממשקיעים שנכשלים בכך שוב ושוב? אינספור ספרים ותיאוריות נכתבו כדי לענות ממש על השאלה הזו. המכנה המשותף לרובם: קבלת החלטה מושכלת באמצעות ניתוח ביצועי המניה והחברה שעומדת מאחוריה.

בעוד שמשקיעים רבים הולכים עם תחושות הבטן שלהם ונותרים חשופים לטעויות וסיכונים, ניתוח ביצועי החברה באמצעות מספר מדדים מובילים יאפשר לכם לקבל החלטה מושכלת, בדרך להגדלת פוטנציאל התשואה. אחד המדדים החשובים להערכת שווי המניה הוא מכפיל הרווח (באנגלית:Price Earnings Ratio , או בקיצור: E/P) – מדד שמסייע לנו להבין האם המניה נסחרת מתחת לשוויה האמיתי, מעליו או בהתאם לו.  

אני רוצה לפתוח חשבון למסחר בבורסה >>

איך מחשבים מכפיל רווח

ניתוח נכון של מכפיל הרווח יוכל לסייע לנו באיתור מניה זולה, שמחירה עשוי לעלות לאורך זמן. כאשר המכפיל נמוך או גבוה באופן חריג מהמקובל, הנחת המוצא היא שהשוק יבצע תיקון ויגרום לו להתיישר בהתאם לביצועי החברה.

חישוב מכפיל הרווח השנתי מתבצע באמצעות חלוקת מחיר המניה ברווח למניה ב-12 החודשים האחרונים. כך, לדוגמא, כשמניה נסחרת במחיר של 50 שקל והרווח למניה עומד על 10 שקל, מכפיל הרווח יעמוד על 5.

המכפיל מאפשר לנו להעריך בתוך כמה שנים תחזיר החברה את הסכום שהושקע בה, בהנחה שהרווחים יישארו קבועים. לשם המחשה, חברה בעלת מכפיל 5 אמורה להחזיר את הסכום שהושקע בה בתוך חמש שנים, בהנחה שהרווחים יישארו קבועים.

ככל שהמכפיל יהיה נמוך יותר, כך נצטרך פחות שנים כדי להחזיר את ההשקעה. לכן, ניתן לומר באופן כללי שישנה עדיפות למניות בעלות מכפיל נמוך. כפי שנראה בהמשך, קביעה זו אינה חד משמעית ועשויה להשתנות בבואנו לשקלל נתונים חשובים נוספים.

לצורך חישוב מכפיל המשקף ככל הניתן את המציאות בשטח, נהוג לנטרל מהרווח הנקי הכנסות והוצאות חד פעמיות. אפשרות נוספת היא לחשב את המכפיל בעזרת הרווח התפעולי במקום הרווח הנקי.

קראו עוד במגזין:

 

 

חובת ההצלבה

האם מחיר המניה צפוי לעלות או לרדת? מכפיל רווח חזוי לשנה מסוימת הוא אחד האינדיקטורים שמסייעים למשקיעים לקבל החלטה מושכלת. כאמור, שככל שהמכפיל נמוך יותר כך מחיר המניה ייחשב זול יותר - ולהיפך. משקיעים רבים נוהגים להתייחס, לדוגמא, למכפיל בגובה 8-10 כמכפיל סביר. מכפיל בגובה 3-5 עשוי להיתפס כנמוך ומכפיל 40 עשוי להיתפס על ידי המשקיעים כגבוה. עם זאת, התייחסות למכפיל בלבד, בלי להביא בחשבון נתונים נוספים שמשפיעים עליו, עלולה לעוות את התמונה ולהוביל לקבלת החלטות מוטעית. בואו נבין באילו נתונים מדובר.  

כדי לקבל תמונת מצב מלאה ואמינה יותר בעזרת מכפיל הרווח, יש להצליב אותו עם מדדים נוספים:

  • מהו שיעור הרווח העתידי? התשובה מעניקה אינדיקציה על הביצועים העתידיים של החברה באופן שעשוי להשפיע על החלטת ההשקעה. כך למשל משקיעים ייטו למכור מניות בעקבות צפי לירידה בשיעור הרווח, גם כאשר מכפיל הרווח נמוך. לעומת זאת, ייתכן שהם ייטו לקנות מניות גם כאשר המכפיל גבוה, במקרים שבהם הצפי הוא לעלייה ברווחים ובצמיחה. כלל האצבע הוא שמחיר המניה סביר כל עוד המכפיל קרוב לשיעור הצמיחה הצפוי של החברה.
  • מהו המכפיל המקובל בענף? כדי להבין האם מכפיל הרווח של המניה גבוה או נמוך מדי יש לבדוק מהו המכפיל המקובל בענף שבו פועלת החברה. אם, לדוגמא, חברה בתחום הפרמצבטיקה נסחרת במכפיל 10 בזמן שהמתחרות נסחרות במכפיל 6, המכפיל שלה ייחשב גבוה. אם, לעומת זאת, אותה החברה נסחרת במכפיל 10 בזמן שמתחרותיה נסחרות במכפיל 17, המכפיל שלה ייחשב נמוך. השוואת המכפילים של חברות בעלות מאפיינים דומים, הפועלות באותו התחום, תעניק אינדיקציה טובה בנוגע לכדאיות ההשקעה.
  • מהם המכפילים ההיסטוריים של החברה? חברות היי-טק נסחרות לעיתים במכפילים גבוהים של 30 ויותר. לחילופין, ישנם ענפים שבהם המכפילים הנהוגים נמוכים. אחד הכלים לחיזוי מגמות עתידיות ברמת החברה והמניה הוא השוואת המכפיל הקיים של החברה למכפילים ההיסטוריים שלה, כדי לענות על השאלה החשובה: האם המכפיל במגמת עלייה או ירידה?

חשוב לזכור: מכפיל הרווח יעניק לכם אינדיקציות חשובות ועשוי לסייע לכם למקסם את פוטנציאל ההשקעה, אך הוא אינו חזות הכול. כדי לקבל החלטה מושכלת יש לשקלל אותו עם מדדים נוספים ועם הנתונים המתקבלים בעקבות ניתוח הדו"חות הכספיים של החברה. על המדדים האלה נרחיב במאמרים הבאים.

למסחר בבורסה, לחצו כאן>>

האמור אינו מהווה ייעוץ / שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 2 שנים

    איפה אפשר למצוא מניות כאלה עם מכפיל רווח נמוך
    למה אין אתר שמרכז מניות כאלה?

  • לפני 4 שנים

    איך אני אדע אם חברה היא כשרה
    שומרת שבת ושיש לה היתר ריבית

    • לפני 1 שנים

      למכון כתר יש רשימה של מניות ישראליות עם מידע על חילול שבת והיתר עיסקא של החברות בעלות של 50₪ (אם כי יש בעיות הלכתיות אחרות שהם לא בודקים)
      תשקיע כהלכה ותהיה לך ברכה

    • לפני 3 שנים

      לא מאמין שהשקעה במנייה נועדה לרווחים דרך החברה ,אלא רק כהשקעה ספקולנטית ,ולכן אתה לא שותף לחברה

    • לפני 4 שנים

      לדודו

    • לפני 4 שנים

      היי דודו, לשאלתך, לחברה יש היתר עסקה (היתר ריבית). עם זאת, כדי לתת מענה ללקוחות הפועלים בשווקים זרים, חדר המסחר שלנו עובד גם בימי שישי וחגים, לפי המסחר בארה״ב.

  • לפני 4 שנים

    האם נתונים אלה נמצאים בדוח השנתי

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מהו מכפיל רווח ואיך משתמשים בו לבחירת מניות?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.