תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

"ממשבר למשבר זה נהיה יותר אלים ומהיר, גם הנפילות וגם ההתאוששות"

צבי ואבנר סטפק, מבעלי מיטב דש, במפגש זום על מצב השווקים והאם הנאסד"ק בדרך לשיאים חדשים. צבי סטפק: "בועה בנאסד"ק? הייתי אומר 'שוק יקר עד יקר מאוד'. זה לא שרווחי חברות הטכנולוגיה לא עלו, פשוט המניות שלהן עלו הרבה יותר". צפו במפגש

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, דיברו אתמול (יום שני) במפגש זום עם המשקיעים על המצב בשווקים, תוך התמקדות במדד הנאסד"ק ובשאלה האם מדד זה בדרך לשיאים חדשים או דווקא לירידות חדות. להלן עיקרי הדברים.

רוצים להירשם חינם למפגשי האונליין ולצפות ברשימת המפגשים? לחצו כאן>>

"המשבר הנוכחי הוא של עסקים קטנים בינוניים, של אוכלוסיות יותר חלשות, של אנשים עובדים במשרות צווארון כחול. לא של החברות הגדולות ובבורסה אין עסקים קטנים"

צבי: "אוגוסט 2020 היה החודש הכי טוב מכל חודשי אוגוסט מאז 1984, אבל השבוע הראשון של ספטמבר הגיב בירידות שערים חדות. נאסד"ק איבד 5%, ת"א גם ירדה, גם על רקע הירידות בעולם וגם עקב חששות מהטלת סגר כללי, מה שכמובן עלול לפגוע בפעילות הכלכלית בישראל".

מתי נראה התאוששות בגזרת התעסוקה?

אבנר: "גם כשיהיה חיסון לקורונה והשווקים יתחילו לטפס בתגובה לזה ונראה פריחה בהרבה מאוד עסקים, הדבר האחרון שיתאושש זו התעסוקה. זה האינדיקטור האחרון שיתאושש כי בעלי עסקים לא ממהרים לגייס עובדים. יש ביניהם כאלה שחטפו טראומה ונפגעו קשה במשבר, הם צריכים רמת ביטחון כלכלי גבוהה כדי לחזור לגייס. יש גם בעלי עסקים שלמדו שאפשר להסתדר עם פחות עובדים".

על הצפי להתאוששות כלכלית על רקע הגל השני של הקורונה

"אנחנו תלויים במציאת החיסון. כשיהיה חיסון זמין לכולם ברור שתהיה התאוששות כלכלית, גם בישראל וגם בעולם. זה בהחלט יכול לסייע לשווקים. הריבית שירדה מאוד חזק עקב הקורונה לא תעלה באותה מהירות שירדה גם אחרי שימצא חיסון, כי עדיין יהיו בעיות תעסוקה. הריבית הנמוכה כאן כדי להישאר לא מעט זמן, וזה יכול לתת תמיכה חזקה לשווקי המניות".

"סימני נפט" ליציאה מהמשבר?

אבנר: "יש שיפור מסוים בתחזיות, אבל זו עדיין שנה שחורה עם ממוצע עולמי של מינוס 5%. קרן המטבע העולמית חוזה ששנה הבאה נחזור".

צבי: "אלו תחזיות בערבון מוגבל, הן יכולות להשתנות מן הקצה אל הקצה".

אבנר: "ראינו נתונים של ישראל למחצית ראשונה ושניה של השנה, אנחנו באמצע הטבלה עם צמיחה שלילית של 10%. זה כמובן קצב שנתי. צרפת ואיטליה משמאל לנו בברוך, ארה"ב במצב דומה לשלנו. דווקא שבדיה, שכל כך צחקנו עליה, לפחות בכלכלה היא מנצחת אותנו".

"חשוב להדגיש כי היסטורית, ממשבר למשבר העסק נהיה מהיר יותר ואלים יותר. גם הנפילה חדה יותר וגם התאוששות. ראינו בפברואר-מרץ השנה בעולם ואצלנו ירידה  מהירה, מי שמכרו מן הסתם הפסידו הרבה מאוד כסף".

סיכום תשואות מעניין לקראת ראש השנה?

צבי: "במבט שנתי, עדיין לא סופי, כמעט כל שוקי מניות – אם כי לא ת"א, לצערנו - השיגו תשואות חיוביות מערב ראש השנה בשנה קודמת לעכשיו. המדדים באירופה עלו 5% עד 10%. בארה"ב, הנאסד"ק עלה 48%. מי שהשכיל לקנות בדיוק בנקודה הכי נמוכה שהייתה ב-23.3.20, הרוויח מאז בנאסד"ק לא פחות מ-78%. בדאקס הגרמני אותו משקיע הרוויח 48%".

poll questionמה צפוי לדעתך למדד נאסד"ק עד סוף 2020?
  

למה הבורסה בת"א כמעט לא השתתפה בחגיגה?

צבי: "ההסבר הולך שנים אחורה. מזה זמן רב שהבורסה בת"א מפגרת אחרי בורסות בעולם, לפחות במדדים המובילים. זה נובע בחלקו מהמרכיב הקטן של מניות טכנולוגיה במדדים המובילים בישראל. יש הרבה חברות טכנולוגיה  ישראליות, אבל רובן נסחרות באופן בלעדי בארה"ב".

"מדד הטכנולוגיה בת"א עשה מעל 40% מראש השנה שעבר. זה פחות מהנאסד"ק, אבל עדיין נתון טוב. לעומת זאת, מדדי חברות הביטוח, הבנקים והנדל"ן בישראל ירדו בין 19% ל-25% השנה ובגלל שיש להם משקל גדול מאוד במדדים, זה משך את כל המדדים כלפי מטה. הכוח של מדד הטכנולוגיה לעלות את מדדי ת"א 35 מוגבל".

אבנר: "זה לב הסיפור. הבורסה בת"א, יש בה משהו מיושן".

צבי: "הבעיה היא לא רק במשקל המדדים, יש גם בעיה של נזילות נמוכה מאוד בבורסה בת"א ואז הכל מתומחר יותר נמוך. כל מי שמוכן להיכנס להשקעה למניות בת"א צריך לחשוב גם מה יקרה כשירצה לצאת. האם השוק מספיק עמוק כדי שיוכל לקבל מחיר הוגן".

איך אפשר להסביר את ההבדל בין החגיגות בבורסה למציאות העסקית הקשה?

אבנר: "המשבר הנוכחי הוא משבר של עסקים קטנים בינוניים, של אוכלוסיות יותר חלשות, של אנשים עובדים במשרות צווארון כחול. נפגעים עסקים קטנים, אבל לא החברות הגדולות ובבורסה אין עסקים קטנים".

"רואים את זה מצוין במדדים בארה"ב. 5 מניות ההיי-טק הגדולות, שמהוות כבר כמעט שליש ממדד  SP500, לא נפגעו. המניות של חברות הפיננסים הגדולות לא נפגעו. כל אלה מהווים כמעט 80% מהמשקל במדד לעומת 20% של כל הענפים המסורתיים שנפגעו יותר – נדל"ן, אנרגיה, תיירות ונופש ותעופה. זה מסביר את הסיפור של המשבר הכלכלי מול החגיגות בבורסות".

קראו עוד במגזין:

 

 

האם יש בועה בנאסד"ק?

צבי: "צריך קצת להיזהר בהגדרה, השאלה היא מה זה בועה? בעיניי זה קורה כשמחירי נכסים מתנתקים מכל ערך כלכלי סביר. לא שהם יקרים ב10-15-20% יותר, אלא ב-50% ואפילו 100% יותר ממה שהם צריכים להיות. יש בועות שממש על גבול הפנטזיה, למשל מה שהיה בנאסד"ק לפני 20 שנים בבועת הדוט.קום. חברות נסחרו אז במיליארדי דולרים ויותר, מבלי שהיה להן סנט אחד הכנסה. והבועה באמת התפוצצה".

"הרבה אנשים מפחדים עכשיו, כי הנאסד"ק הגיע לשיא. המילה הזו מפחידה הרבה פעמים אנשים כי הם אומרים 'מי יודע מה יהיה עכשיו', אבל צריך לזכור שאחרי שיא יכול להיות שיא חדש – ויכולה להיות תהום. שני הדברים אפשריים אז המילה עצמה לא מפחידה, צריך לבחון ערכים כלכליים".

"לטעמי, לא הייתי משתמש במונח 'בועה' אלא 'שוק יקר עד יקר מאוד'. זו לא בועה מתנתקת, עובדה שחברות טכנולוגיה באמת גם במשבר הזה הגדילו את הרווחים. הן עלו יותר מצמיחה ברווחים וכתוצאה מזה המכפילים עלו. זה לא שהרווחים לא עלו, פשוט המניות עלו הרבה יותר".

"בהסתכלות מקרו, כשאנו מחזיקים איקס מניות ואני צריך להסתכל לטווח של שנתיים-ארבע וגם לא חודשיים קדימה, אני חושב שמרכיב הנאסד"ק בתיק צריך לרדת לטובת שווקים כמו אסיה. אגב, גם מניות טכנולוגיה מקבילות לנאסד"ק בסין סובלות מהרבה בעיות של שקיפות וגם מפחד ממהלכים של הממשל האמריקאי כלפיהם - אז צריך להיזהר".

חברות הטכנולוגיה אכן התחזקו גם בעולם הריאלי, מחוץ לבורסה?

אבנר: "חברות הטכנולוגיה הן המרוויחות הגדלות ביותר במשבר הזה וזה לא רק רווח של 2020, אלא משהו אסטרטגי, מגמה שהולכת להישאר שנים. למשל, כל לוחות הזמנים מתקצרים במסחר האלקטרוני דרמטית. המשבר הזה משפיע אסטרטגית לרעה על חברות אופליין, והוא יותר אסטרטגי לחיוב על חברות הטכנולוגיה".

"כל ההשקעות ב-IT, כל פרויקטי המחשוב הואצו. גם אצלנו, במיטב דש, האצנו מאוד את תקציבי הטכנולוגיה והדיגיטציה. פרויקטים שתוכננו על פני 2-4 שנים כווצו. הכל בהאצה".

"מעבר לכך, חברות טכנולוגיה בתחומים כמו קלינטק, הדפסת תלת ממד ורכבים אוטונומיים וחשמליים – גם הן בהאצה גדולה. זה לא אומר שצריך כל הזמן לחפש את הטרנד הבא, כי בדרך כלל כשטרנד נהיה טרנד, זה כבר יותר מדי מאוחר. העובדה היא שהטכנולוגיות האלה מתממשות במציאות. זה שהמניות התנתקו מכדור הארץ זה דיון אחר, אבל בבסיס כן יש קייס חזק לטכנולוגיה. אם נסכם מה שאמרנו: הקייס הכלכלי הריאלי אכן חזק, אבל המניות עלו חזק מדי".

ממה נובעת חלק מהעלייה והתנופה בנאסד"ק?

אבנר: "הרבה מהעלייה בנאסד"ק נובעת ממשקי בית אמריקאים. זה המצב גם באירופה וגם בארץ. יש פחות הסתערות של גופים מוסדיים במניות והרבה מניות שהתנפחו בגלל משקיעים פרטיים. למשל, טסלה בעיני זו בועה, לא חושב שאפשר להסביר איך חברה  אחת עולה כמו כל תעשיית הרכב. הרי עוד שנתיים כל החברות מדביקות את הקצב ואין יתרון לטסלה. זו לא מניה שתראו את כל הגופים המוסדיים הגלובליים מסתערים עליה, זו מניה שההמונים נהרו אחריה. מצד שני, מי מופקר ברקע? חברות מניות בנקים והביטוח, שנסחרות במכפילים יחסית מאוד נוחים ונמוכים, בישראל ובעולם".

לקנות בשפל, למכור בשיא - זה עובד? 

צבי: "אפשר לעשות את זה רק בתנאי שזה חלק קטן מהתשואות. זה מעלה את האנדרנלין, יש לזה כל מיני תופעות שלא בהכרח פסולות. אבל אם זה כל התיק, זו גישה בעייתית".

לפעול נגד המגמה?

צבי ואבנר:  "יש פה עניין שצריך לדעת לפעול נגד המגמה. ראינו אין סוף מקרים בעשור האחרון או ב-12 שנים האחרונות. ב-2008, אלה שברחו הפסידו. ב-2011 היה משבר החובות ביוון, צונאמי, כל אלה. אחר כך ב-2014 הייתה פלישת רוסיה לחצי אי קרים, ב-2015 אוגוסט השחור סין וכתוצאה מזה בבורסות. ב-2016 מחיר הנפט צנח מ-50 ל-26 והבורסות הגיבו בצניחה של חודש וחצי, אבל עלו חזרה. באותה שנה, 2016, הייתה ההצהרה על הברקזיט: השווקים בעולם ירדו ארבעה ימים ברציפות, אבל שבוע לאחר מכן הם כבר היו בנקודה יותר גבוהה משהיו. בכל אחד מהמקרים האלה – וזו כמובן לא פוליסת ביטוח - מי שפעל בלי פחד נגד המגמה וקנה מניות יצא נשכר, עם רווח גדול".

מה תהיה השפעת הבחירות בארה"ב על השווקים?

צבי: "הערה כללית: ההיסטוריה של שווקים פיננסיים מראה שהתפתחויות פוליטיות שפעם השפיעו מאוד על בורסות, השפעתן הולכת ופוחתת עד כמעט אפס. מתי יש לאירועים פוליטיים השפעות? כשיש להם השלכות כלכליות מהותיות. היום, גם זה מאוד מוגבל כי הכוח של השווקים הרבה יותר גדול מכוח של כל שר אוצר יהיה אשר יהיה".

"במקרה של טראמפ, זה נושא יותר מורכב. למה? כיוון שהבחירה הפוליטית בין טראמפ לביידן אומרת משהו למשל לגבי אופי יחסים בין ארה"ב לסין. היחסים ביניהן אינם בהכרח נושא פוליטי, אלא עניין גיאופוליטי שיש לו משמעות כלכלית. לטעמי, ביידן ימשיך בקו של טראמפ כלפי סין, הוא לא הולך להיות רכרוכי אם ייבחר כלפי סין, אבל הוא ינקוט באסטרטגיה אחרת. המטרה אולי תהיה אותה מטרה, אבל תהיה אסטרטגיה יותר של מו"מ. וזה יכול להיות גורם מרגיע לשווקים".

"אם טראמפ ייבחר הוא יהיה בתקופת נשיאות שניה וירגיש הרבה יותר חופשי לפעול ואז צפויים להגיע עימותים לא פשוטים וזה כן ישפיע על השווקים. טראמפ גם מוביל קו אנטי אירופאי, הוא מתייחס בזלזול לנאטו ואם היה יכול היה מטיל חרם כלכלי על חברות אירופאיות. כרגע הוא נזהר לא לעשות זאת, אבל אם ייבחר הוא עלול להיות אלים יותר מול סין ואירופה".

איך ישפיע השלום עם איחוד האמירויות על הכלכלה הישראלית? 

צבי: "זו השפעה שתיקח זמן. וצריך להזכיר שהיו יחסי מסחר עד היום, פשוט מתחת לשולחן ובמגבלות מבחינת היקפם. באופן כללי, ברור שיעשה טוב לכלכלה, אם זה יימשך כמובן. זה פתח גם לבנקים ישראלים, שמדברים על קשר עם מדינות מפרץ. זה יעשה טוב גם לטכנולוגיה הישראלית ולחברות הפארמה".

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

להרשמה חינם למפגשי האונליין ולצפייה ברשימת המפגשים, לחצו כאן>>

האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 3 שנים

    טעות לדעתי לגבי טסלה. מדובר במהפכה תעשייתית שניתן להשוותה טכנית לתעשיית הדפוס והעיתונים שנעלמת מול הדיגיטל. לא רק שלא ידביקו אותה תוך שנתיים אלא ייעלמו תוך עשור . היא תהייה גדולה מאפל תוך פחות מעשור.בהצלחה חבר.

  • לפני 3 שנים

    קוראים לזה "הסתגלות"

  • לפני 3 שנים

    תודה וחג שמח

  • לפני 3 שנים

    סובי תודת על העדכן

  • לפני 3 שנים

    תודה !
    1. בעניין הבחירות בארהב-התיחסות להטבות שטרמפ נתן לעסקים והאם ביידן לא יבטלן.
    2. טכני-מישהו אצלכם "שיחק" במחשב בזמן ההקלטה ויש רעשי רקע.
    בבקשה ללמוד לפעם הבאה.

  • לפני 3 שנים

    נישמע נכון.חיזקו ואימצו צבי ואבנר.לקוח ותיק.

  • לפני 3 שנים

    טוב לשמוע מאנשי מקצוע. תודה!

  • לפני 3 שנים

    תבורכו מפי עליון פתחתם לנו חלון להבנין יותר המפגשים מעניינים מאד רק שתמשיכו יש הרצאות שלא מוקלטות וחבל

  • לפני 3 שנים

    מעולה! תמשיכו לשדר כל חודש גם בהמשך בבקשה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "ממשבר למשבר זה נהיה יותר אלים ומהיר, גם הנפילות וגם ההתאוששות"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.