תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

כך תבנו תיק השקעות ל-2022: סיכונים והזדמנויות לשנה הבאה

21/12/2021

צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, התארחו במפגש זום עם הסוחרים בבורסה: "הסיכון הגלובלי הכי גדול כיום הוא המלחמה בין ארה"ב לסין על עליונות טכנולוגית וצבאית" * מה צפוי לנו בשנה הבאה בגזרת האינפלציה, איך תשפיע הקורונה, כמה מהתיק כדאי להשקיע באסיה ומהם הסקטורים המומלצים להשקעה בישראל? צפו במפגש

לצפייה במפגש המלא, לחצו כאן.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, התארחו במפגש זום שקיימנו עם הסוחרים תחת הכותרת "כך תבנו את תיק ההשקעות לשנת 2022". 

רוצים להירשם חינם למפגשי האונליין ולצפות ברשימת המפגשים? לחצו כאן>>

"האפקט העיקרי של הקורונה יהיה על בחירת המניות, בין מניות ערך למניות טכנולוגיה. ככל שהקורונה תכה בנו זה יפגע יותר במניות ערך - ולהיפך"

קראו עוד במגזין:

 

 

בפתיחת המפגש סיכמו צבי ואבנר את השנה החולפת בהשקעות, שהייתה מצוינת כמעט בכל אפיקי ההשקעה. שוק המניות בתל אביב השיג תשואה עודפת מול רוב השווקים בעולם: מדדי ת"א 35 ו-125 עלו בין 24% ל-26% עד יום מפגש הזום (כ-10 ימים לפני סיום השנה), לעומת תשואה של 18% למדד הנאסד"ק בתקופה זו. הדאקס הגרמני עשה כמחצית התשואה של ת"א, מדדי הניקיי ביפן ושנחאי בסין הסתפקו ב-4%-5%, בעוד שהמדד בהונג קונג רשם השנה ירידה של כ-15%. 

תשואות פנומנליות בקופות הגמל

צבי סטפק הסביר את העליות בת"א בהתאוששות הכלכלית בישראל בעקבות הקורונה, ובכניסת משקיעים זרים אחרי היעדרות של שנים לבורסה בתל אביב. בתוך שוק המניות, ציין סטפק, בלטו ענף הבנקים שזינק השנה כ-55% וענף הנדל"ן שעלה 41%. כמו כן, בלטו השנה עקב העלייה באינפלציה אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד, שגמאו כ-7%. האפיק השקלי, לעומת זאת, עשה השנה תשואות הרבה יותר צנועות -  1% עד 3%. 

לפי צבי סטפק, קופות הגמל עשו עד מועד המפגש תשואה פנומנלית של כ- 12%, עם תשואה של יותר מ-20% במסלולי המניות. אבנר סטפק אמר שמבחינת כיווני ההשקעות, מיטב רשמה השנה שלוש הצלחות גדולות וכישלון אחד. ההצלחות היו ללכת על מניות הבנקים והביטוח, על סקטור ההיי-טק ועל האג"ח צמודות המדד. והכישלון? "טעינו בעיקר במחירי הדיור. אין מה לעשות, המחירים מטורללים וזו בועה, אבל לפי כל הסימנים המחירים ימשיכו לעלות גם ב-2022". 

צבי סטפק דיבר על "אפקט הפספוס" בנדל"ן, שגורם לאנשים לקנות דירות דווקא כשהמחירים עולים: "כשנראה לך שאתה מאבד הזדמנות, אתה קונה. העליות השנה בנדל"ן נבעו גם מביקושים חזקים, שבחלקם היו ספקולטיביים. לא כל כך מסובך להוריד את מחירי הדירות בישראל, צריך קודם כל רצון של הממשלה ואחר כך גם יכולת ביצוע. נראה שלמדינה יש רצון, אבל בשוק פועלים גם גורמים אינטרסנטים חזקים שמעוניינים בשמירת מחירי הדירות ברמה גבוהה, כולל אגב בעלי דירות שלא מעוניינים שמחיר הדירה שקנו ירד".

לפי אבנר סטפק, "מי ששוקל היום להשקיע בנדל"ן, חו"ל הרבה יותר מעניין מישראל, בטח על רקע המחירים המטורללים. יש שלוש דרכים לעשות זאת: קנייה ישירה של דירה, אני פחות חושב שכדאי לעשות את זה. הדרך השנייה היא לקנות קרנות השקעה - אפשרות שמיועדת יותר למשקיעים כשירים, עם הון משמעותי. והדרך השלישית, הפשוטה ביותר, היא לקנות ריטים, מעין קרנות נאמנות בעיקר אמריקאיות המושקעות בתחומים השונים של נדל"ן". 

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionמה תהיה להערכתך תשואת מדד ת"א 35 ב-2022?

סיבות לפסימיות ב-2022

סיכונים גאו-פוליטיים: "לנו בישראל יש את הסיכונים הידועים החל מחמאס בדרום, חיזבאללה בצפון דרך סוריה וכמובן איראן. איראן היא האלמנט הכי מסוכן ומאיים, אף אחד לא יודע לאן זה הולך, האם יהיה הסכם שלהם מול האמריקאים, איזה הסכם זה יהיה ואיך ישראל תסתכל עליו".

"באירופה יש פוטין, שמערער את היציבות במזרח אירופה, לוטש עיניים לאוקראינה וגם לארצות הבלטיות כמו אסטוניה, לטביה וליטא. קיים כמובן גם סיכון מצד צפון קוריאה, אבל הסיכון הגלובלי הכי גדול כיום הוא המלחמה בין ארה"ב לסין על עליונות טכנולוגית וצבאית. סין היום במרוץ חימוש מטורף, מרוץ לחלל ובינה מלאכותית. היא מאיימת על טיוואן שנמצאת לא רחוק מחופי סין, וזה יוצר מתיחות גדולה מול ארה"ב. סין מקימה שם איים, מציבה בסיסים צבאיים ואומרת 'זה שלי', 'כל השטח מסביב זה טריטוריה שלי'. זה פוגע במדינות אחרות באזור שלה, יש שם גם נוכחות צבאית אמריקאית".

"זה כבר רבה מעבר למלחמת הסחר, שגם ממנה ארה"ב לצערנו יצאה כשידה על התחתונה. סין כמו סין, יש לה יכולת כמדינה טוטליטרית לעשות דברים מהיום למחר. היא יכולה לרכז את כל המאמצים בתחומים מסוימים, בעוד שלארה"ב כמדינה דמוקרטית לוקח הרבה יותר זמן להתאפס על עצמה".

אבנר סטפק הפנה את תשומת הלב לסיכון שמהווה כיום לבנון: "זו מדינה קורסת ומתפרקת כלכלית, וזה בדיוק המצבים שמהווים סיכון, שלאנשים במדינה מתפרקת כבר אין מה להפסיד. אתה לא יודע איך מתחיל בדרך כלל, מישהו בחיזבאללה או מרי אזרחי - ופתאום אתה חוטף. חיזבאללה זה 150 אלף טילים מדויקים".

סיכון האינפלציה: צבי סטפק אמר בעניין זה, כי "גם הפד שבהתחלה ניסה להתכחש לאינפלציה ולא הודה בקיומה וטען שהיא זמנית,  שינה את דעתו ומדבר עכשיו על כ- 7 העלאות ריבית ב-2022 ו-2023, שיביאו את הריבית בארה"ב לסביבת ה-2%". 

סטפק הוסיף: "אם העלאות הריבית יבואו יחד עם צמיחה חזקה, הרווחיות של החברות תגדל וזה יפצה על האלטרנטיבות. אחד החששות הוא שיהיו אפיקי השקעה אחרים שיתחרו בהשקעה במניות, אבל תשואה של 2.5% היא לא משהו שיגרום למשקיעים לבצע מעבר המוני ממניות לאגרות חוב ממשלתיות לטווח ארוך. לעומת זאת, אם האינפלציה לא תלווה בצמיחה חזקה, אלא תבוא עם האטה כלכלית, למשל בגלל משבר כלכלי בסין, זה איום שיכול להשליך על כל העולם. אנחנו לא יודעים כיום מה עומק המשבר בסין, כי היא לא מספיק שקופה". 

סיכון הקורונה: "אף אחד לא יודע להעריך לאן תתפתח הקורונה. היום יש אומיקרון, מחר משהו אחר, סגרים כן או לא בעולם כולו. השווקים קצת התרגלו לעניין הזה, הם אמנם יורדים בימים האחרונים אבל זה בכלל לא דומה לאפקט של הדלתא במרץ 2020". אבנר סטפק הוסיף בהקשר זה: "האפקט העיקרי של הקורונה יהיה על בחירת המניות, בין מניות ערך למניות טכנולוגיה. ככל שהקורונה תכה בנו זה יפגע יותר במניות ערך - ולהיפך".

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

סיבות לאופטימיות ב-2022

הריבית: "בהנחה שהאינפלציה לא תצא משליטה, העלאות הריבית ב-2022 צפויות להיות מתונות מאוד. מה השתנה? ב-2021 עוד היה בשר בשוק אגרות החוב שעלו ב-7%, אבל החגיגה הזו כנראה נגמרה והתשואות שם כבר שליליות מבחינה נומינלית וריאלית, אם מעריכים שהאינפלציה בשנה הבאה תהיה ברמה דומה לרמה השנה, כ-2.5%".

אבנר סטפק: "אני לא פסימי לגבי האינפלציה ולא חושב שאנחנו הולכים ל-5-10 שנים של אינפלציה. צבי סטפק: "יש לאינפלציה סיבות ספציפיות שמושפעות מהקורונה, הביקוש שהיה בזמנו… אז קודם כל, אחת הסיבות לאופטימיות זה באמת היעדר אלטרנטיבות היום וגם בעתיד הנראה לעין. עם זאת, צריך קצת להיזהר כי תמיד צריך להזכיר לעצמך שתמיד יש אלטרנטיבות, גם אם כרגע הן לא כל כך נראות אטרקטיביות".

"המלצה כללית לקראת השנה הבאה: לשמור על אחוז מזומן לא דרמטי אבל יותר גבוה משנה שעברה, כי אחרי כל העליות שנרשמו בשנים האחרונות באיזשהו שלב, פוטין או סין או כל דבר אחר - יבוא תיקון. אני לא מדבר על 30% ירידה, נניח 10% או 15% ירידה ומי שיהיה לו מזומן יוכל לנצל את זה. מזומן הוא חלק מאמצעי הזהירות שכדאי לנקוט".

קצב הצמיחה: "אנחנו רואים יציאה מהירה ממשברים, הן בקצב הצמיחה בכלכלה והן בשווקים. דוגמה מצוינת זה מרץ 2020, שבו השוק צלל, אבל כמעט מיד תיקן ובריבוע. המשברים בשוק ההון נעשים אלימים יותר, אבל גם קצרים יותר". 

השוק האמריקאי: "יש גידול חד בעושר האמריקאי, אחרי שנים שהאמריקאים היו במגמה של עוד הלוואה ועוד הלוואה. הם קיבלו צ'קים מהממשל, חסכו ויש גם עלייה בשכר. לחברות האמריקאיות שנסחרות בבורסה, בעיקר לחברות ההיי-טק, יש עתודות עצומות של מזומן והן ינצלו אותן לרכישה חוזרת של המניות". 

סקטור הבנקים בישראל: "גם אם הגישה היא חיובית, צריך מאוד למתן אותה לקראת 2022. מניות הבנקים עלו ב-55% השנה, בשנה הבאה 10% עד 15% - זה בתחום הסביר". 

ענף התקשורת: "זה גם ענף שנראה מומלץ. לא צריך לצפות לשיעורים דרמטיים, אבל אנחנו חושבים שמחירי הסלולר לא יישארו ברמה הנמוכה הנוכחית. הם כבר עלו וימשיכו לעלות. ההכנסה הממוצעת מלקוח נמצאת במגמת עלייה".

נדל"ן למגורים: "חברות קבלניות יזמיות ייהנו מיציבות במחירי הדירות, אם לא מעלייה נוספת. עם זאת, גם כאן צריך למתן ציפיות. הציפיות לעלייה של 10% במחירי הדירות גם בשנה הבאה לגמרי מוגזמות. יכולה להיות עלייה של 4%-5%, אבל לא נתפלא אם בחצי השני של השנה הבאה הלך הרוח אצל הציבור יתחיל להשתנות. זה כמובן תלוי בעוד דברים כמו מה יהיה המצב בשוק המניות. כשהמצב בשוק ההון פחות טוב אנשים נוטים להוציא כסף ולקנות דירות".

תיק המניות - חלוקה גיאוגרפית 

חלוקת רכיב המניות בתיק בין ישראל לשאר העולם: צבי סטפק העריך כי "אין שינוי גדול בחלוקה, מבחינת הקטע המנייתי ישראל 30%, ארה"ב 35% עד 40%, 15%-20% אירופה והשאר אסיה. קצת יפן, לא הרבה, וגם סין אבל בדגש על חברות מקומיות שלא אמורות לסבול - לא חברות נדל"ן ולא בנקים, אלא חברות ריטייל  מקומיות שמוכרות מוצרי צריכה לסינים. שם צריך לשים את הדגש ולא על טכנולוגיה, כי אנחנו לא יודעים איך המשטר הסיני יקום מחר בבוקר".

אבנר סטפק: "אני בגדול די מסכים איתך, אבל קצת יותר אופטימי על סין ומוריד את ארה"ב ל-30% לטובת אסיה. אסיה זה בהחלט לא רק סין, אלא גם אינדונזיה, מלזיה, תאילנד, סינגפור".

תיק המניות - חלוקה סקטוריאלית 

צבי סטפק: "החלוקה הגסה היא בין מניות ערך למניות טכנולוגיה. אם הקורונה תתפתח באופן גרוע של סגרים ושל פגיעה בפעילות הכלכלית, נראה פחות העלאות ריבית. אם הקורונה תצא לנו מהחיים, כמובן שמניות הערך ירוויחו מכך. תחשבו על מלונות, תעופה וכל מה שקשור לתעשיית פנאי - כל אלה יכולים להיות בקצה אחד ויכולים להיות בקצה שני, תלוי באיזו מציאות נמצא את עצמנו מול הקורונה. לכן, בעולם הזה של שוק המניות לא צריך לקחת קצוות של הכול היי-טק או הכול כלכלה ישנה. השוק עוד לא החליט לאן אנחנו הולכים מבחינת הקורונה".

אבנר סטפק: "אני בהכללה מגדיל את משקל המניות הטכנולוגיות. לירידות בחמש המניות הגדולות יש השפעה קיצונית על מדד ה-S&P 500. אבל צריך לזכור שהמניות הכבדות כולן רווחיות ושכולן יש הרבה מזומן בקופה, הן נסחרות במכפילים נמוכים יותר מאלו שמתחת להן. אגב, אחת הסיבות שאני חוזר להיי-טק זה מרחץ הדמים שהיה שם לפני כשבועיים במניות התוכנה, כולל ישראליות רבות".

הרכיב האג"חי בתיק: אבנר סטפק תהה האם כדאי לזרוק את האחזקות האג"חיות בתיק לקראת 2022, אולי להמיר אותן למזומן. צבי סטפק: "לזרוק זה מילה חזקה מדי, אני נגד הליכה לקצוות כי אף אחד מאיתנו לא יודע איך תתפתח הקורונה. קורונה ברמה חזקה או עוצמתית יכולה להאט את העלאות הריבית. במצב כזה, אגרות החוב עדיין יכולות לתת משהו, אף אחד כמובן לא מצפה שייתנו הרבה".

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

צפו במפגש הזום המלא.

האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: כך תבנו תיק השקעות ל-2022: סיכונים והזדמנויות לשנה הבאה
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.